Meer cliënten in mijn praktijk door sociale media?

20-05-2015 - Beheer Websites

In mijn vorige blog schreef ik dat Internet je kan helpen bij het beter en meer bereiken van nieuwe cliënten in het algemeen. In deze blog wil ik dat toespitsen op sociale media.

Sociale media is toch alleen voor kopjes koffie en vakantieplaatjes?

Zo begon het inderdaad wel, ook begrijpelijk dat het nog vaak zo wordt gezien. Sociale media zijn begonnen vanuit privé, zodat ineens mensen overal en nergens dingen konden delen met hun vrienden en onbekenden. Dat vonden mensen geweldig; ineens konden ze zelf fotograafje spelen zonder dure camera en afdrukken. Direct een leuk moment delen zonder diavond of geschreven brief. Hup een fotootje op Facebook, een grappige tweet op Twitter, een leuk filmpje op Youtube.

En toen zag het bedrijfsleven zijn kans schoon. Als hun klanten het privé zo leuk vonden, zouden ze dat vast zakelijk ook wel kunnen waarderen. En dat klopte. Er wordt inmiddels massaal getwittert naar helpdesken ipv gebeld, via sociale media zijn boekingen te doen, kortingen te bedingen en nog veel meer.

En inmiddels wordt dat in de zorg ook steeds meer toepast. Eerst door de grote instellingen in de tweede lijn (zie ook de Sociale media monitor zorg), maar we zien ook steeds meer praktijken die het inzetten. En heel effectief ook. Sociale media gebruiken voor leuke dingen als een praktijkopening, een nieuwe collega een jubileum of wat dan ook. Maar ook gewoon voor informatieverstrekking, communicatie en natuurlijk PR&Marketing. Want dat laatste is in een tijd van bezuinigingen en steeds minder automatische aanloop van cliënten steeds belangrijker geworden. Zet je praktijk op de kaart en laat zien wie je bent en waar je voor staat.

Mooie voorbeelden zijn deze twee oefentherapeuten die om toerbeurt op Facebook allerlei nieuwtjes plaatsen, met meer of mindere kwinkslag, zoals het past op sociale media. Ze zijn in beeld bij mensen en blijven dat ook zonder de onderwerpen te zwaar te maken. Of deze diëtiste die regelmatig Twittert.

Het maakt je zichtbaar en verlaagd daarmee de drempel tot contact, wat weer kan leiden tot aanmeldingen. Is dat effectiever dan een folder deur aan deur? De kans is groter, het is eenvoudiger te realiseren en het is in ieder geval goedkoper. Op die tijdsbesteding na.

Maar ik heb helemaal geen tijd voor sociale media, ik moet behandelen

Gebruik van Sociale media is gratis. Behalve je uren dan natuurlijk… uren die je al zo hard nodig had voor administratie, accreditatie en nog veel meer, en oh ja, behandelen. Dus wees er wel efficiënt mee. Ga het als eerste planmatig aanpakken, als het niet in jouw eigen systeem zit. Je hoeft echt niet dagelijks allerlei nieuwtjes te delen; jouw kennis is voor een leek namelijk altijd nieuws. En doordat er een mens achter zit wordt dit altijd hoger gewaardeerd dan een willekeurige link op Google.

Dus blokkeer eens een middag om te brainstormen wat je kwijt zou kunnen de komende tijd. Is het iets wat gerelateerd is aan het seizoen (vallen met gladheid, de dip van de vallende blaadjes, de gewichtstoename door de vele BBQ’s enz.) of kun je het koppelen aan iets wat er lokaal gebeurt (begeleiding aan een hardloopwedstrijd in jouw dorp/stad, een seniorenbeurs of een gezondleven-evenement)? Plan dan die uitkomsten in voor de komende tijd en vul tussendoor met andere nieuwtjes die je voorbij ziet komen. Dit kun je bijvoorbeeld in een gratis tool als Hootsuite dan weer inplannen.

Ga vervolgens op een vast moment je socialemedia-taken doen, bijvoorbeeld elke dag nadat je de mail hebt afgehandeld. Dan maak je er echt iets zakelijks en efficiëntst van. Ervaringen van onze klanten leren dat dit al met al niet meer dan 15 minuten per dag hoeft te duren. Met effect…

In de volgende blog zal ik wat meer toelichten over eHealth.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

Wilt u ook veilig mailen conform de AVG? Wij hebben een special aanbieding van de Cliëntenlogin Mail. Betaalbaar en… https://t.co/YQPuQ0xgtw
1 jaar geleden
Ons privacystatement voor de websites is aangepast aan de nieuwe AVG: https://t.co/IV9S3hicPr
1 jaar geleden
Vanaf vandaag is praktijk voor oefentherapie CesarNatuurlijk Bewegen online met een nieuwe website. https://t.co/9fOacfcMhC
2 jaren geleden