5 manieren om de betrouwbaarheid van Online informatie te beoordelen

02-02-2013 - Beheer Websites

Laten we eens kijken, ik wil wat weten over huidkanker, dus ik voer dat in in mijn Google-zoekopdracht … OMG, 187 miljoen hits! Oke, wat als ik gewoon op zoek naar melanoom … beter, 21 miljoen hits. Dat gaat me even kosten om dat door te worstelen,en wat is betrouwbaar ? Dit is niet een ongewoon scenario in onze tijd van instant informatie. Meer mensen dan ooit tevoren wenden zich tot het internet om informatie over de gezondheidszorg en aanverwante zaken te vinden.

Volgens een studie maakt 74% van de volwassenen gebruik maken van  internet voor gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Daarnaast leest  18% van de volwassenen de recensies op specifieke geneesmiddelen of medische behandelingen en 12% raadpleegd online de reviews van de arts of zorgverlener ( Zorgkaartnederland ). Het is een gegeven, en daar zult u iets mee moeten doen,en ach u kunt er zelf toch ook veel aan hebben ?

Na bezoek aan een zorgverlener kijkt ook nog minimaal 70% van de cliënten online na wat hij te horen heeft gekregen in het consult. Zeer relevant dus om er zeker van te weten dat die informatie betrouwbaar is !

De Uitdaging: Met alle beschikbare informatie over elk denkbaar onderwerp in de gezondheidszorg, hoe krijg je toegang tot betrouwbare informatie.

Een paar (5) eenvoudige tips voor jou en je cliënt :

1. Wie is de eigenaar van de website?

Van een betrouwbare organisatie mag je verwachten dat deze betrouwbare informatie geeft. Check de eigenaar van de site, zoals de overheid , een zorginstelling, of patientenverenigingen.

Kijk naar de “over ons” voor de pagina met gedetailleerde informatie over de eigenaar. Wees op je hoede van sites gesponsord door commerciële bedrijven of bedrijven die producten verkopen voor de aandoening die je onderzoekt.

2. Wie schreef de informatie?

Heeft de site een redactieraad of een panel van deskundigen die deze schreef en beoordeelde (zie bijvoorbeeld betrouwbarebron.nl  ) Wordt er verwezen naar andere gerenommeerde sites of recent gepubliceerde artikelen in vaktijdschriften of sites.

3. Is de informatie recent?
Door de moderne tijd waarin zaken sneller gaan,en ook sneller gedeeld worden is het relevant om te kijken of de informatie wel up-to-date is.

4. Zorg ervoor dat jouw cliënt en jij dezelfde bronnen gebruiken

Jij bent de professional, en in deze tijd betekent dit dat je ook minimaal een aantal relevante sites zou moeten kennen voor je cliënten het helpt immers hen,maar ook jou.

Informatie tijdens consulten beklijft vaak maar deels,met het kunnen raadplegen later op een passend tijdstip voor de cliënt zelf scheelt dit veel. (en daarnaast lever je weer een beter dienst,ook belangrijk toch ?). Ga zelf eens op onderzoek  uit en hou bij wat je ewaard. Informeer eens bij collega’s of cliënten wat zij gebruiken. Zo filter je,en kom je tot een lijst die voor jou bruikbaar is,en die je weer kunt delen met uw cliënten.

5 heeft de site een keurmerk ?

Hoewel er op internet enorme hoeveelheden keurmerken zijn die niets zeggen,zijn er in de zorg een aantal die wel iets zeggen door de achterliggende partijen. (zie tip 1). Gaat het om informatie,kijk dan eens op zegelgezond.nl Hier wordt door wel zowel vakexperts als publiekexperts een oordeel gegegeven.

Wil je betrouwbare informatie over de kwaliteit van een eHealth-toepassing of een App zou je op de digitale zorggids kunnen kijken. Ook hier wordt gebruikgemaakt van expertpanels, zowel professionals als cliënten.

Het web levert ons een enorme berg aan informatie die in staat is om ons te helpen in de vele facetten van ons leven, in het bijzonder de zorg. maar dan moeten we wel zorgen dat het professioneel blijft. Daar helpen deze tips u hopelijk een stukje mee op weg.

 

Wilt u ook veilig mailen conform de AVG? Wij hebben een special aanbieding van de Cliëntenlogin Mail. Betaalbaar en… https://t.co/YQPuQ0xgtw
1 jaar geleden
Ons privacystatement voor de websites is aangepast aan de nieuwe AVG: https://t.co/IV9S3hicPr
1 jaar geleden
Vanaf vandaag is praktijk voor oefentherapie CesarNatuurlijk Bewegen online met een nieuwe website. https://t.co/9fOacfcMhC
2 jaren geleden